Més informació [ Llista d'activitats | Detall d'activitat

 
5000430019   Democràcia i participació a les escoles
2017-2018   Trobada pedagògica. Educació Infantil-Primària
  
   18/5/2018 - 18/5/2018 (5 hores) de 9:00h a 14:00h
   U Facultat d'Educació i Psicologia - UdG
   Pujada Sant Domènec, 9 Campus Barri Vell. (Girona) 
  
Format   Presencial
Organització   ICE de la Universitat de Girona
  
  
  
Accessos   Plànol
Inscripció   05/10/2017 - 18/05/2018
  
Descripció i   Metodologia:   El coneixement cívic és un element clau per aconseguir més i millor participació ciutadana i cívica dels individus. Per altra banda, el coneixement cívic i democràtic ha de tenir lloc, almenys en part, a les aules d’educació primària i secundària. Les recomanacions europees reconeixen la importància de la formació de mestres com a part de l’estratègia de foment de l’educació per a la ciutadania democràtica i l’educació per als drets humans.

És en aquest context, i com a fruit de la recerca Pla de formació integral per al foment d’actituds, pràctiques i cultura democràtiques i participatives en els estudiants de Grau de Mestre (doble titulació: Infantil i Primària), del programa de millora i innovació en la formació de mestres (ARMIF) elaborat pel grup DEMSKOLE, que s’emmarca el I Seminari Democràcia i participació a les escoles

La Trobada Pedagògica que presentem pretén donar una visió PRÀCTICA i TEÒRICA de què podem fer per millorar la qualitat democràtica als centres al mateix temps que vol ser i espai de trobada per debatre conjuntament les realitats dels centres de Primària on es volen impulsar projectes de participació reals.

Aquesta trobada, durant els anys 2019 i 2020 es complementarà amb dues més, una adreçada a pares i mares i una altra a delegats.

Més informació
  
Objectius   - Compartir problemàtiques reals dels centres en les implementacions de projectes de democràcia i participació.
- Conèixer els resultats de la recerca ARMIF i divulgar coneixement per fer efectiva la democràcia real als centres.
- Conèixer projectes i experiències de centres educatius del territori relacionades amb democràcia i participació de la comunitat educativa.
- Adquirir eines i recursos per a la implementació de noves propostes de canvi als centres educatius.
  
Continguts   Actualment hi ha moltes escoles que volen incorporar espais de participació de les famílies i/o alumnes (assemblees d’aula o de centre, comissions de famílies, activitats de portes obertes) i alguns centres fa temps que ho estan fent. No obstant, n’hi ha que tenint-ne ganes, es troben en diversos problemes per portar-ho a terme.

La Trobada Pedagògica “Democràcia i participació a les escoles” dissenyat pel grup de recerca DEMOSKOLE, adreçat principalment a mestres, s’estructura en tres apartats que, de fet, constitueixen tres dinàmiques de treball entrellaçades.

1.PARLEM I ESCOLTEM: Els membres participants explicaran de manera informal l’estat de la democràcia i la participació als seus centres i plantejaran dubtes, reptes i problemes amb els quals es troben per tal de fer-nos una idea del que està passant. I, en la mesura del possible, els aspectes plantejats seran incorporats en els apartats nº 2 i 3 del seminari.

2.PRESENTACIÓ DE RECERCA: Què diuen les darreres recerques científiques en relació a la democràcia i la participació als centres? Quins elements es poden tenir en compte per fer efectiva la democràcia real i plena? Quins equívocs solen fer quan parlem de la democràcia a l’escola?

3.EXPERIÈNCIES ESCOLARS INTERESSANTS QUE S’HAN PORTAT A TERME : Un parell de centres explicaran com entenen la democràcia al seu centre i sobretot com la porten a la pràctica. Els /les ponents també explicaran els problemes que han tingut per implementar el seu model i com ho han fet per portar-lo a terme
  
Observacions   Organitza:Institut de Ciències de l'Educació Josep Pallach de la UdG, GRUP DEMOSKOLE, Universitat de Girona i Universitat de Vic.
Inscripció gratuïta.
Data límit d'inscripció fins al 14 de maig.
  
Avaluació   Qüestionari de satisfacció.
  
Requisits de  certificació   Per obtenir la certificació de l’activitat cal haver assistit a un mínim del 80% de les hores de la trobada pedagògica.
  
Persones  destinatàries   Professorat d'educació infantil i primària.
  
E-mail   ice@udg.edu
  
  


Generalitat de Catalunya
Departament d'Educació
Pla de formació permanent